Cartoonist Frans Van Rompaey, alias 'sNARf'

in Driesprong, jg. 10 nr. 2 (maart 2007)

In 1987 - inderdaad precies 20 jaar geleden – werd STVV, de voetbaltrots van Sint-Truiden, kampioen in 2e klasse. Dat de spelers van die superlichting binnenkort in het zonnetje worden gezet, hoeft geen betoog. Dat bij die gelegenheid cartoons worden geëxposeerd van onze oud-leraar Frans Van Rompaey is op het 1e gezicht misschien verbazend, maar eigenlijk ligt het voor de hand. Onder zijn artiestennaam sNARf was deze bedrijvige pennentrekker jarenlang actief als "huistekenaar" van STVV en het legendarische clubblad 'Geel-Blauw'. Dat hij ook de ontwerper is van het KCST-logo en van de "springende 3" op de voorzijde van dit tijdschrift, is minder geweten. Voor de leerlingen van 4HA en 4HB was het alvast meer dan genoeg om hem te bedelven met een resem vragen.

Bent u verbaasd door de hernieuwde aandacht?
Verbaasd? Eerder tevreden en verheugd dat men nog eens aan me denkt.

Hoe oud bent u nu?
Bij het verschijnen van deze Driesprong word ik 60jaar.

Welke vakken gaf u in KCST?
Plastische opvoeding, beeldende vorming en wetenschappelijk tekenen. Ik heb er lesgegeven sedert de fusie in 1997 tot maart 2001. Maar lang daarvoor, in 1971 ging ik van start in wat toen nog het "Klein Seminarie" en het" Aangenomen College" heetten.

Heeft u lang gestudeerd voor uw job?
Na mijn humaniora Grieks-Latijn volgde ik het regentaat Plastische Opvoeding. Dat duurde toen twee jaar. Hiermee kon je echter enkel in het lager secundair terecht; ik volgde nog een extra cursus ter voorbereiding van de proeven voor de centrale examencommissie, zodat ik ook in het HSO kon lesgeven.

Wanneer hebt u ontdekt dat u talent had voortekenen?
De meester van het 1e leerjaar zei het en andere meesters bevestigden het. In de humaniora kreeg ik welgeteld "nul" uur tekenles. Maar als er wat te tekenen viel, wisten ze Frans wel wonen. Zo begin je te denken dat je aanleg hebt.

Waarom bent u tekenleraar geworden?
Om eerlijk te zijn: ik was wat schoolmoe op het einde van de humaniora. PMS en dergelijke stelden in die tijd (1965) nog niet zoveel voor. In een boekje vond ik dan de adressen voor de opleiding tot tekenleraar. Puur toeval... En de opleiding duurde slechts twee jaar. Ik heb me mijn keuze nooit beklaagd.

Hoe kreeg u het aanbod van STVV?
"Het Nieuwsblad" publiceerde destijds (1979) een tekening i.v.m. STVV en zijn trainer Bers. Redactieleden van"Geel-Blauw" vroegen me de toelating om ze af te drukken in het volgend STVV-clubblad en "...ik mocht er gerust nog meer fabriceren...". Dit gebeurde en jarenlang zag je in "Geel-Blauw"telkens een getekende commentaar op de actualiteit rond het STVV-huishouden.

Waarover gingen/gaan die tekeningen?
Meestal werd een speler geportretteerd in een of andere grappige context. Andere merkwaardige feiten, zoals een ontploffende hotdogtent, vechtende bestuurslui, (Genkse) tegenstrevers, enz... Aan inspiratie geen gebrek!

Is er een verschil tussen een cartoon en een karikatuur?
Een karikatuur is een afbeelding die door overdrijving of vergroting van enige der meest kenmerkende vormen, trekken of eigenschappen iets of iemand belachelijk zoekt te maken. Noem het een spotprent. Een cartoon daarentegen is een getekende mop (zonder of met woorden), een grappig plaatje dus.

Waarom wilde u karikaturen tekenen?
Het lag mij gewoon. Liefst begon ik met een herkenbaar (maar vervormd) gezicht. Een kwestie van concentratie en oefening. De rest van het verhaal en het "decor" worden later toegevoegd.

Wie tekende u zoal?
Lokale politici, wereldleiders, sportlui, gepensioneerden of gouden bruiloftvierders, collega's, directeurs... Iedereen kan aan bod komen. Liefst geen vrouwen (ik heb hier wel eens enkele 'moeilijke' reacties gehad) en zeker geen peuters of kleuters. Die hebben nog niet zo’n uitgesproken trekken om te verwerken in een cartoon of karikatuur.

Zijn er ooit mensen geweest die er niet omkonden lachen?
Absoluut en meermaals! Verder geen commentaar!

Tekende u alleen voor STVV?
Neen. Een aantal zwart-witcartoons werd gepubliceerd in dagbladen en tijdschriften: het Nieuwsblad, het Belang van Limburg, Koerier, Brandpunt, 't Pallieterke, Plusblad, Stadsgazet... Voor Sportmagazine maakte ik wekelijks een paginagrote sportcartoon in kleur. Bijzonder interessant werk. Een derde groep tekeningen was bestemd voor allerlei cartoonwedstrijden in binnen- en buitenland. Die werden ook op een groter formaat gemaakt. En verder waren er de cadeaus: tekeningen op groter formaat, ingelijst, gedetailleerd... als geschenk bij diverse gelegenheden.

Tekent u nu nog?
Neen of amper. Gezondheidsperikelen beletten me dat.

Houdt u alles bij wat u ooit getekend heeft?
Ik heb wel wat bewaard, maar veel ging verloren.

Heeft u ooit een tekening van u zelf gemaakt?
Meermaals diverse karikaturen en recent nog een aantal schilderijen.

Hoe voelt het om een beetje beroemd te zijn?
Laten we zeggen dat ik een BBT ben, een Bijna Bekende Truienaar.

Krijgt u veel geld voor uw werk?
Nooit vroeg ik een vergoeding voor mijn cartoonwerk. Wat de dagbladen en tijdschriften spontaan gaven, heb ik steeds zonder discussie aanvaard. Cartoonist zijn was mijn hobby. De 'publicatie' van mijn tekeningen volstond als waardering.

Heeft u zelf ook bij STVV gespeeld? Heeft uzelf voetbal gespeeld?
Neen, niet gespeeld bij STVV. Ik was een "late roeping" (lidkaart KBVB op 25- jarige leeftijd) en speelde bij "Basiliekjongens Kortenbos" en S.K.Klein-Vorsen (Montenaken).

Was of bent u supporter van STVV?
Ik ben en blijf STVV-supporter... maar mijn gezondheid laat me niet meer toe de wedstrijden op Staaien te beleven. De bekerfinale op de Heizel was zowat mijn laatste veld-tocht.

Wat was het hoogtepunt in uw carrière?
Dat hangt ervan af welke carrière je bedoelt. Als leraar zeker toen ik het diploma "tekenleraar HSO" behaalde voor de middenjury. Als schilder denk ik aan de 2e plaats bij mijn eerste deelname aan een schilderwedstrijd (Toetenel, Brussel 1978). Als het om de cartooncarrière gaat, noem ik graag de kleurcartoons voor Sportmagazine en de strip "sNARf en BIN-LADEN", die een enorme respons kende. Binnen het voetbal is dat het vice-kampioenschap met "Basiliekjongens Kortenbos" in 3e provinciale. In de schapencarrière toen ik nationaal kampioen suffolkschapen werd met de ram JOUJOU (1986-Heizel). In de duivencarrière onthoud ik graag de nationale overwinning uit "Bourges" in 2005 (10.000 duiven) als assistent van zoon-duivenliefhebber. In mijn viscarrière tenslotte vermeld ik steevast als hoogtepunt een aprilvis in juni. Maar weet je, eigenlijk vind ik carrière een "vies" woord.